Massage als therapie

In de westerse maatschappij is lichaamscontact jammer genoeg niet vanzelfsprekend. Veel mensen worstelen nog met het eeuwenoude taboe op fysiek contact als zou iedere aanraking een uiting van seksualiteit zijn. Bovendien hebben we sinds de Verlichting ons denken losgekoppeld van ons lichaam en gevoel en het een superieure plaats gegeven. Tot op heden benadrukken het onderwijs en de maatschappij de ontwikkeling van onze verstandelijke vermogens. Daarentegen worden ons gevoelsleven en onze spirituele kwaliteiten verwaarloosd. Door al het denkwerk zijn we vervreemd van ons lichaamsgevoel. Want zolang je praat, voel je minder waardoor je emotioneel een stuk minder kwetsbaar bent.

Het lichaam is een geweldig verfijnd mechanisme met groot zelfgenezend vermogen. Gebrek aan lichaamsbewustzijn zorgt er echter voor dat we een verstoring van onze lichaamsbalans niet op tijd herkennen. We verwachten dat ons lichaam alles doet wat we ervan verlangen. We nemen een paracetamolletje en een extra kop koffie om toch door te gaan.

Totdat het lichaam de balans niet meer kan herstellen. Lichamelijk en/of geestelijk ziek zijn is het gevolg. We brengen ons zieke lichaamsdeel naar de specialist en verwachten dat deze het probleem verhelpen zal, als betreft het een mechanische reparatie.

Genezing is echter pas mogelijk als er sprake is van heling. Hiervoor is het nodig dat we eerlijk naar ons zelf kijken, ons lichaam en onze emoties voelen en de uitwerking van onze uitspraken ervaren.

Massage maakt je bewust van spanningen en pijnlijke plekken in je lichaam en daarmee van je levenshouding. Emoties, beelden en gedachten kunnen door de aanraking naar boven komen. Gaandeweg de massages leer je om de verantwoording te nemen voor je lichaam en je leven.
Er vindt heling plaats.

Massage kan toegepast worden in elk genezingsproces. Daarnaast houdt massage een gezond lichaam in goede conditie en voorkomt daarmee opbouw van stress en burn-out.

Respect voor je lichaam is de sleutel tot een leven in balans!